Word je slimmer door keyboard lessen?

Word je slimmer door keyboard lessen?

Word je slimmer door keyboard lessen?

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

Word je slimmer door keyboard lessen?Jaarlijks beginnen honderden kinderen met keyboard lessen. Vaak omdat hun ouders graag willen dat ze een muziekinstrument leren spelen. De gedachte is namelijk dat kinderen slimmer worden door muziekles. Niet alleen op muzikaal, maar ook op creatief en wiskundig gebied. Is dit ook echt zo?

Kinderen en muziekles

Kort geleden deed het Landelijk Kennisplatform Cultuureducatie en Amateurkunst onderzoek naar muzikaliteit onder kinderen. De resultaten van de Nieuwe Monitor Amateurkunst verschijnen deze herfst. Nu al blijkt dat 41 procent van de Nederlandse kinderen muziek maakt of zingt. Ze bespelen bijvoorbeeld een instrument, zoals een piano of keyboard. Kinderen besteden veel meer aandacht aan muziek dan volwassen Nederlanders tussen de 35 en 65 jaar. Slechts 15 procent van deze groep zingt of bespeelt een instrument. Dit terwijl het leren bespelen van bijvoorbeeld een keyboard ontzettend leuk is! Veel volwassenen hebben echter geen tijd om een instrument te bespelen, en dat is jammer.

Het Mozart-effect

Kinderen gaan ook vaker op muziekles omdat hun ouders dat willen. Ze willen de muzikaliteit van het kind stimuleren. Wie weet wordt er wel een nieuwe Mozart ontdekt!  Niet voor niets hebben mensen het wel eens over het ‘Mozart-effect’. De term is afkomstig uit een publicatie van het wereldberoemde magazine Nature. In 1993 maakte het na een uitgebreid experiment bekend dat studenten die 10 minuten naar Mozart luisteren hoger scoorden op IQ-tests. De muziek van Mozart schijnt zelfs de cognitieve ontwikkeling van baby’s te stimuleren. Er is echter ook een andere kant: verder onderzoek toonde aan dat het Mozart-effect slechts vijftien minuten aanhoudt. Daarnaast zijn er in de afgelopen 25 jaar slechts een paar muziekstukken ontdekt die dezelfde invloed uitoefenen op het brein. Hoe dan ook kan het geen kwaad om naar Mozart te luisteren!

Intelligentie van kinderen en muziek

De vraag is of het leren van muziek niet alleen studenten, maar ook kinderen slimmer maakt (ook al is het maar tijdelijk) Uit een Canadees onderzoek blijkt echter dat kinderen niet slimmer worden van muziekles. De bekende Canadese psycholoog Glenn Schellenberg onderzocht voor het gerenommeerde blad Psychological Science een groep van 36 kinderen die 36 weken lang keyboard les kregen. Hij vergelijk hen met een groep die toneel les kreeg, een zanggroep en een groep kinderen zonder muziekles. Interessant genoeg blijkt een kind niet slimmer te worden van muziek. Het IQ is niet gestegen na de muzieklessen. Maar: muziek werkt wel erg inspirerend en de kinderen worden er socialer van.

Goede oefening in abstract denken

Zingen en muziek leren spelen, bijvoorbeeld door het nemen van keyboardles, is een goede oefening in abstract denken. Muzikale kinderen en volwassenen scoren over het algemeen wel degelijk beter in vakken zoals wiskunde. Toch blijkt muzikaliteit en intelligentie vooral een kwestie van talent en motivatie. Kinderen moeten er voor open staan om veel te oefenen met een bepaald muziekinstrument. Ook is jet belangrijk om gevoel te hebben voor muziek, zodat je er helemaal in kunt opgaan. In dat geval pluk je wel degelijk de vruchten van muziekles!

Word je slim door keyboardlessen te volgen?

Het is natuurlijk niet zo als je keyboardles volgt dat je op een 1 of andere dag
MR Einstein wordt Keyboardles volgen is gewoon leuk om te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

14 − 12 =