Robertsbridge Codex: het oudste muziekstuk voor het keyboard

Robertsbridge Codex

Robertsbridge Codex

Robertsbridge Codex: het oudste muziekstuk voor het keyboard

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

Het keyboard is een prachtig muziekinstrument met een rijke geschiedenis. Het bestaat al heel lang, maar zag het er in het verleden totaal anders uit.

Het eerste keyboard leek namelijk veel meer op een orgel. Tot en met 1970 speelden muzikanten met veel plezier op het elektrische orgel.

Pas daarna kwam het keyboard zoals we dat nu kennen in beeld. Maar wist je dat de eerste muziek voor het keyboard al geschreven werd in de Middeleeuwen?

Oudste muziekstuk

Het keyboard is inmiddels niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Hoewel het er vroeger heel anders uitzag, worden er al ontzettend lang muziekstukken voor geschreven. Het oudste voorbeeld daarvan is de ‘Robertsbridge Codex’ uit 1360.

Het document uit de 14e eeuw is het oudste nog bestaande muziekstuk voor het keyboard. In de loop der tijd zijn er natuurlijk zeer veel veel muziekstukken voor het keyboard geschreven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Talking Book’ van Superstition uit 1968, of ‘Hold the Line’ van Toto uit 1985? Genoeg keuze, maar een Middeleeuws liedje vind je niet zo snel. Daardoor is de Robertsbridge Codex heel bijzonder.

Onderzoek naar de Robertsbridge Codex
In eerste instantie was er een beetje onduidelijkheid rondom de Robertsbridge Codex. Zo dachten onderzoekers dat het document uit Italië afkomstig was, maar later bleek dit Groot-Brittannië te zijn.

Ook over de datum is men het niet helemaal mee eens. De 14e eeuw is aannemelijk, maar volgens andere onderzoekers is het document een eeuw later ontstaan.

3 motetten
Het is erg interessant om een blik te werpen op de Robertsbridge Codex. Het bevat een rijke variatie aan muziek, waaronder een 3 motetten.

Dit zijn vormen van vocale muziek.  Je hoort twee stemmen, en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de zogeheten ‘hoquet’ techniek. Dit houdt in dat de melodie wordt verdeeld tussen verschillende stemmen en melodieën.

British Museum
Je hoort de techniek onder andere terug in de opname van een Italiaanse dans, en misschien wel het meest bijzonder, een muziekstuk voor het keyboard. Misschien wil je de Robertsbridge Codex graag zelf bewonderen. Daarvoor moet je naar het British Museum in Londen.

Estampie

Het muziekstuk dat wordt gebruikt heet ‘Estampie’.  Dit was een populaire dans in de Middeleeuwen. Wanneer je het muziekstuk afspeelt hoor je regelmatig dezelfde melodieën. Een beetje zoals een liedje vandaag de dag ook nog klinkt! Twee van de motetten zijn afkomstig van het Franse verhaal Roman de Faufet.

In dit verhaal uit de 14e eeuw kwam veel satire voor. Gelukkig vormde het ook de basis van een prachtig muziekstuk voor het keyboard. Bovenaan het document staat bovendien het woord ‘retrive’, maar helaas weet niemand meer wat dat betekent.

Nog steeds gespeeld
Voor klassieke musici kent de Robertsbridge Codex geen geheimen. Het wordt zelfs nog steeds gespeeld.

Zo brengt de Italiaanse pianist Alberto Chines het publiek er graag mee in vervoering. Hij speelt het muziekstuk, dat ook wel ‘Estampie’ wordt genoemd, al sinds 2014 met het muziek ensemble Trio Casa Bernardini.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 + negen =