Oefenen op het keyboard

Oefenen op het keyboard

Tips voor het oefenen op het keyboard

Oefenen op het keyboardHet bekende spreekwoord ‘Rome is niet in een dag gebouwd’ geldt ook voor keyboard spelen. Het leren spelen van mooie muziekstukken op dit geweldige instrument heeft tijd, motivatie en aandacht nodig.

Kortom: er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Bij deze een aantal tips voor het oefenen op het keyboard.

 

 

 

 

Tip 1 – Oefen elke dag Doe dat ook elke dag.

Voordat je begint met spelen dien je te letten op je zithouding. Ga recht zitten op een goede kruk, en plaats je handen in een ontspannen houding. Vervolgens is het een kwestie van heel veel oefenen.

Droom je ervan om een professionele muzikant te worden? Dan is het verstandig om elke dag achter het keyboard te gaan zitten. Je kunt het beste dagelijks 15 tot 30 minuten even spelen. De speelmomenten kun je het beste over de dag verdelen. Speel bijvoorbeeld ’s ochtends een kwartier, en ’s middags en/of ’s avonds ook.

Tip 2 – Neem de tijd voor het oefenen

Wanneer je meer ervaring hebt met het keyboard is langer dan een uur per dag spelen ook prima. Uiteindelijk is het natuurlijk je eigen keuze hoe lang je met het muziekinstrument bezig wilt zijn. Bij veel beginnelingen is het echter lastig om heel lang de concentratie  te behouden.

Zodoende is een kwartiertje oefenen op het keyboard vaak effectiever dan een uur. Wees als beginnende keyboard speler vooral niet overhaast. Je kunt het beste langzaam beginnen met een muziekstuk. Neem de tijd, en je zult zien dat dit zijn vruchten afwerpt.

Tip 3 – Begin rustig en geconcentreerd

Sommige muziekstukken op het keyboard kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Een tip is om bepaalde passages eerst met je ene- en dan met je andere hand te oefenen.

Het kan namelijk behoorlijk lastig zijn om een muziekstuk meteen met twee handen te spelen. Je bent bijvoorbeeld niet snel genoeg, of plaatst je vingers verkeerd. Door even oefenen met een bepaalde hand krijg je meer controle over het muziekstuk.

Tip 4 – Verdeel een muziekstuk in meerdere delen

Heb je het idee dat je met een hand het muziekstuk inmiddels beheerst? Dan is het tijd om als een echte keyboard speler twee handen samen te gebruiken. Daarbij is het verstandig om het muziekstuk in gedeeltes te verdelen.

Denk bijvoorbeeld aan een bepaald zinsdeel die je meerdere keren moet herhalen. Oefen elk gedeelte apart, en meerdere keren achter elkaar. Vervolgens is het tijd voor een nieuw zinsgedeelte. Je zult merken dat het muziekstuk op een gegeven moment in je hoofd zit.

Tip 5 – Herhaling is de sleutel tot succes

Herhaling is de sleutel tot succes. Heb je een moeilijk gedeelte die niet klinkt zoals je zou willen? Besteed er dan extra aandacht aan op het keyboard. Oefen deze passages tientallen keren achter elkaar.

Misschien heb je zo vaak geoefend dat je een muziekstuk op een bepaald moment wel kunt dromen. Dit is een goed teken. Door goed te studeren kun je het muziekstuk uiteindelijk van voor- na achter elkaar spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × 5 =