Klassieke muziekstukken op het keyboard?


Hoe speel je klassieke muziekstukken op het keyboard?

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

Klassieke muziekstukkenEen keyboard is een fantastisch instrument waarmee je allerlei muziekstijlen kunt spelen. Het biedt ongelooflijk veel mogelijkheden.

Kies bijvoorbeeld voor een popmelodie of een stoer rocknummer op je Yamaha of Casio. Ook kun je prima klassieke muziekstukken spelen op het keyboard.

Wel is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Hoe kun je klassieke muziekstukken spelen op een keyboard?

Klassieke muziekstukken spelen

Voor de komst van het elektronische keyboard hadden we natuurlijk de piano. Misschien is dit wel het eerste instrument waar je aan denkt bij klassieke muziekstukken. Toch klinken deze melodieën minstens zo mooi wanneer je op een keyboard speelt.

Besef dat iedere grote muzikant ook ooit een beginneling was, zelfs Mozart en Bach! Natuurlijk hadden zij een ongelooflijk talent waardoor het leren en spelen van muziekstukken hen zeer makkelijk af ging. Toch hebben ook zij uren moeten oefenen voordat er een perfect muziekstuk ontstond.

Kennis overbrengen

Bekende componisten brachten hun kennis weer op muzikale leerlingen. Wist je bijvoorbeeld dat Mozart muziekles gaf, en daarin de pianomuziek van Bach aan zijn studenten liet horen? Zo gaat het al generaties lang.

Je zult flink wat tijd achter het keyboard door moeten brengen voordat je een klassiek muziekstuk kunt spelen. Misschien dat jij het weer iemand anders kan leren.

Keyboards met 88 toetsen
Tijd is absoluut niet het enige wat je nodig hebt om met succes een klassiek muziekstuk te spelen. Zo is het minstens zo belangrijk dat een keyboard veel toetsen heeft. Zo spelen sommige muzikanten met maar liefst 88 toetsen.

Daarmee kun je namelijk het geluid van een akoestische piano evenaren.  Toch bevatten de meeste keyboards 66 of 78 toetsen. In principe is dit ook voldoende, mits je genoeg ervaring hebt om ook te hogere en lagere toetsen te bespelen. Alleen dan is het mogelijk om complexe klassieke muziekstukken te spelen.

Modellen met 88 toetsen
Casio is een bekend merk dat keyboards met 88 toetsen verkoopt. Zo is het CDP-100 model vrij populair. Deze is namelijk niet groot en verkrijgbaar voor ongeveer 400 euro, omgerekend 376 euro. Of misschien heb je iets meer geld te besteden.

In dat geval is de Privia PX 330 van Casio van 999 dollar (940 euro) ook een aanrader. Ook bij Yamaha kun je terecht voor een interessant aanbod. Zo verkoopt het topmerk onder andere de YPG 635 met 88 toetsen op Amazon. Het muziekinstrument van Yamaha kost 700 dollar, omgerekend 658 euro.

Het belang van gewogen toetsen

Misschien is het je grote droom om klassieke muziekstukken te leren spelen op het keyboard. Toetsen spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook in gewicht. Het is namelijk essentieel dat een keyboard gewogen toetsen heeft.

Deze bieden namelijk voldoende weerstand wanneer ze je aanslaat. Zo veranderd het volume niet wanneer je licht of zacht drukt. Bij gewogen toetsen is daar wel sprake van. Alleen op die manier kun je een klassieke muziekstuk pas echt tot leven brengen,  en dat voelt fantastisch!.

Menuet in G van J.S Bach

Klassieke muziekstukken is best wel leuk om te spelen
Alhoewel het niet echt mijn ding is.
Klassieke muziekstukken  hoeven  niet echt moeilijk te wezen   er zijn ook eenvoudige klassieke muziekstukken.Denk maar aan Menuet in G van J.S Bach een hele bekende.

Als jij dat wil kan ik jou dat leren dit Menuet wordt ook tot de klassieke muziekstukken gerekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 − vier =