keyboard spelen in een band

keyboardspelen in een band

Tips om keyboard te spelen in een band

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

keyboard spelen in een bandKeyboard spelen in een band veel mensen denken dat het alleen individueel gebeurt. Het tegendeel is echter waar.

Wist je dat het keyboard namelijk ook vaak wordt gebruikt in een band? Samen met enkele andere muzikanten zorg je voor een swingend nummer.

Waar moet je op letten bij het spelen van een keyboard in een band? Een paar tips

Tip 1 – Speel niet alle muziek in de band

Het spelen in een band heeft vele voordelen. Zo heb je altijd andere muzikale mensen om je heen. Samen zorg je ervoor dat mensen genieten van jullie muziek. Als keyboardspeler heb je een belangrijke functie binnen de band.

Zo breng je kleur aan in de muziek door te zorgen voor het ritme en de melodie. Bedenk echter wel dat je niet de enige bent die muziek speelt.

Wij raden je aan om niet alle muziek te willen spelen. Als je alleen bent kan dit natuurlijk wel, maar in een band moet je samenwerken. Speel ongeveer een vijfde van de totale muziek in een band.

Tip 2 – Doe alleen je eigen taak

Wanneer je samenwerkt in een band zit je elkaar veel op de lip. Meestal is het erg gezellig, maar er kunnen ook spanningen ontstaan. Om dit te voorkomen dien je andere muzikanten de ruimte te geven. Zo is het belangrijk dat iedereen zijn eigen taak heeft.

Laat de basgitarist zijn ding doen, terwijl jij ondertussen zorgt voor de melodie en het ritme. Vermijd dat je op het keyboard dezelfde muziek gaat gebruiken als de basisgitarist. Dit zorgt voor veel irritatie. In plaats daarvan kun je de taken in een band het beste goed verdelen.

Tip 3 – Focus op slechts een instrument

Om succesvol te keyboard te spelen in een band moet je goed luisteren. Nee niet alleen naar elkaar, maar ook naar de muziek. Dit is voor beginnende muzikanten soms best een uitdaging. Toch is dit het onderdeel waar het allemaal mee begint.

Vanwege het grote aantal melodieën op het elektrische keyboard moet je als speler vaak allerlei geluiden spelen die de andere muzikanten niet voor elkaar krijgen.  Denk bijvoorbeeld aan extreem lage en hoge tonen.

Wanneer je deze tonen speelt is het de kunst om je te focussen. Moet je bijvoorbeeld een hoorn spelen? Speel dan alleen de melodieën van een hoorn, en niet ondertussen ook nog even een trompet solo.

Tip 4 – Wees bereid om iets van elkaar te leren

Het voordeel van samenwerken is dat je iets van elkaar kunt leren. Wees dan ook niet bang om hulp te vragen wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met een bepaald ritme. Wellicht kan de gitarist in de band je nog wel verder helpen.

Als keyboard speler kun je ondertussen andere muzikanten weer een handje verder helpen. Jij hebt immers veel verstand van melodieën, ritme en klanken.

Wie weet heeft de drummer wel moeite om een bepaald ritme voor elkaar te krijgen. Wanneer je elkaar helpt is dat alleen maar beter voor de band.

Keyboard spelen in band betekent ook spelen met het publiek

Keyboard spelen in een band gebruik deze tips en je hebt kans van slagen.
Als je auditie gaat doen bereid je goed voor zorg dat je de muziek.
uit je hoofd kan spelen als je dat kan dan ben je een topper niet van blad.
Want immers keyboard spelen in band is belangrijk dat je oogcontact houd
met het publiek.
Keyboard spelen in een band is super gaaf om te doen ik kan het weten.
En als je eenmaal op de buhne hebt gestaan dan is het verslavend.

2 reacties

 • frans

  de tips die je geeft beantwoorden niet zo erg waar ik mee zit. ik vraag me gewoon af dat als het keyboard cq. orgel, als begeleidingsinstrument moet spelen wat er dan van een nummer gespeeld moet worden. bij voorbeeld het nummer i need your love tonight. wat doe je dan. speel je elk akkoord mee? bij het nummer gimme some loving is het heel duidelijk wat het orgel moet doen. stuwend ondersteunen. wat goed hoorbaar is.
  mvgroet,
  frans.

  • admin

   Je bedoeld wat je moet spelen op jou keyboard als er geen keyboard aanwezig is in een liedje.
   Mijn antwoord is: Dat hangt ervan af je kan een eigen Groove spelen Maar wel voor zorgen dat je de gitarist niet voor de voeten loop.

   Je kan zoals je zegt liggende akkoorden spelen met een Hammond Orgel of een Viscount Orgel.Of een gedeelte van een lied opvullen.

   Stel je voor ik speel in stevige rockband dan weet ik al dan zijn er meestal 2 gitaristen En in een stevige rockband dan is de gitaar heel dominant. Dan moet gewoon want dat is de stijl.

   Dan heb ik als toetsenist niet zoveel in te brengen.
   Maar een Tip gebruik je oren als je iets toepast en vraag
   naar je collega muzikanten wat zij ervan vinden en of het past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 + 6 =