Jazz op het keyboard?

Hoe speel je Jazz op het keyboard?

 Jazz op het keyboard?

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

 Hoe speel je Jazz op het keyboard?Als er een muziekstijl is die kan laten zien wat het keyboard allemaal in huis heeft, dan is het Jazz. De op akkoorden gebaseerde harmonieën, de veranderende ritmes en improvisaties maken Jazz een unieke muziekstijl. Dan hebben we het nog niet eens gehad over legendarische Jazz pianisten als Bud Powell, Art Tatum en Bill Evans. Wist je dat ook jij jazz kan leren op het keyboard? Met de tips in dit artikel moet het je binnen korte tijd lukken!

Improvisatie vormt de basis van Jazz

Improvisatie heeft altijd de basis gevormd van Jazz. Dit maakt het een interessante, maar voor sommige muzikanten ook lastige muziekstijl om mee te identificeren. Het hoofddoel van Jazz is om van een bestaand muziekstuk, die in het Engels de ‘standard’ wordt genoemd, een nieuw liedje te maken met een totaal andere melodie en harmonie. Toch hoor je ergens nog steeds het muziekstuk terug. Als keyboard speler die ervan droomt om Jazz te spelen moet je dit voor elkaar zien te krijgen. Al het begin is lastig, maar met de juiste instelling en techniek krijg je het voor elkaar. Bedenk dat in een Jazz muziekstuk alle stemmen zijn vervangen door instrumenten zoals de bas, blazer, percussie (waaronder de piano) en tegenwoordig ook de elektrische gitaar.

Vervang de melodie en maak een swingend Jazz muziekstuk

Nu je Jazz een klein beetje begrijpt, is het tijd om er een mee aan de slag te gaan op het keyboard. Probeer eens het ritme van een bepaalde melodie te vervangen. Neem bijvoorbeeld de simpele kwartsnoot van ‘Yankee Doodle’ en verander het in een swingende Jazz muziek door achtste noten te voegen. Verander de melodie ook door accentverschuivingen toe te voegen. Je zult zien dat de keyboardmuziek plotseling al op een hele andere manier ‘swingt’.

Verander akkoorden en maak nieuwe muziek

Slechts weinig pianisten en keyboardspelers die Jazz in de vingers hebben gebruiken de standaard majeur en mineur akkoorden. Sterker nog, ze proberen deze akkoorden juist te veranderen. Jij kunt dit ook doen door met de zwarte en witte toetsen van je keyboard nieuwe akkoorden te creëeren. Probeer simpele melodieën wat ingewikkelder te maken of maak geheel nieuwe muziek. Het geeft een geweldig gevoel om met je keyboard iets nieuws te creëeren! Probeer dit een paar keer, voordat het tijd is voor de volgende stap. Gebruik zowel A en C als F en G om zoveel mogelijk noten tot je beschikking te hebben. Speel bijvoorbeeld eens een septiem akkoord in C-majeur met je linkerhand terwijl je zachtjes mee tikt met de beat. Ondertussen kun je met de rechterhand een stijgende en dalende C-majeur in de achtsten spelen. Probeer na verloop van tijd een beetje te improviseren. Zo klinkt het Jazz muziekstuk op je keyboard misschien wel fantastisch als je alles twee keer na elkaar speelt. Bovendien creëer je er ook nog eens samenhang in je muziekstuk mee. Wil je graag nog meer tips? Bezoek dan eens de ‘Jazz Piano teacher’ en laat je inspireren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien + 3 =