Hoe speel je de liedjes van het keyboard?

Hoe speel je de liedjes van het keyboard?

Hoe speel je de liedjes van het keyboard?

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

Hoe speel je de liedjes van het keyboard? Misschien twijfel je nog tussen een bepaalde aankoop in de muziekwinkel. Gelukkig beschikken veel elektronische keyboards over een aantal ingebouwde demo liedjes.

De demo liedjes tonen meteen de geluidsprestaties van het muziekinstrument. Heel speel je deze liedjes op het keyboard?

Ingebouwde liedjes

Wie weet speel je na een aantal keyboardlessen wel de sterren van de hemel. De ingebouwde liedjes in het keyboard zijn daarbij handig om te gebruiken.

Het digitale muziekinstrument bevat vaak een aantal simpele volksliedjes, een paar klassieke stukken en een aantal instructie liedjes die je helpen tijdens het leren spelen.

‘Mary had a little lamb’ is bijvoorbeeld een veelvoorkomend liedje. Natuurlijk is het de bedoeling dat je zelfs ook liedjes gaat spelen op het keyboard. Met de volgende liedjes maak je zeker indruk:

– ‘All of Me’ – John Legend – ‘

Hello’ – Adele –

‘See you Again’ – Wiz Khalifa

– ‘Hey Jude’ – The Beatles –

‘Count on Me’ – Bruno Mars

De ‘song’ knop

Meestal wordt het liedjesgedeelte aangegeven op de voorkant van het keyboard. Op een Yamaha keyboard zie je bijvoorbeeld de Engelstalige knop ‘Song’ en op de Casio ‘Song Bank’ staan. Ook vind je op de voorkant vaak een ‘demo’ knop.

Je moet in dat geval twee knoppen indrukken om alle ingebouwde liedjes in een keer te horen. Liedjes starten en stoppen Misschien kun je niet wachten om een liedje op het keyboard af te laten spelen.

Gelukkig is het heel eenvoudig om alle beschikbare liedjes te bekijken. Je kunt de boven en beneden knoppen gebruiken, of eventueel een keypad. Om te beginnen met afspelen klik je op de ‘Play’ of ‘Start/Stop’ knop. Zoek ook even naar de knop ‘Pause’, waarmee je een liedje heel eenvoudig kunt pauzeren.

Vooruit- en achteruit spelen

Als het goed is beschikt je keyboard ook over een ‘Fast Forward’ knop. Deze bevindt zich aan de linkerkant naast de pauze knop. Het is een handige functie waarmee je een liedje even vooruit kunt scrollen.

Er is ook een knop waarmee je het liedje achteruit kunt scrollen. Dit is de ‘Rewind’ (REW) knop, waarmee je een eerdere passage nogmaals kunt beluisteren. Versnellen en vertragen Hopelijk begrijp je het liedjesgedeelte van het keyboard al een beetje.

Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Soms is het handig om een liedje wat trager af te spelen, zodat je het beter kunt bestuderen. Op die manier kun je tijdens het leren van een muziekstuk bijvoorbeeld makkelijker meespelen. Het tempo van een liedje is dan ook belangrijk. Laat het tempo langzaam toenemen wanneer je het stuk onder de knie krijgt.

Tempo verhogen en vertragen

Voor het beïnvloeden van het muziektempo moet je de knop ‘tempo’ op het keyboard vinden. Er is een – gedeelte waarmee je het tempo kunt verlagen en een + gedeelte om het tempo op te voeren.

Sommige keyboards beschikken bovendien over een ‘Tap Tempo’ functie. Met deze knop kun je door drie keer te tikken zelf het tempo aangeven waarmee het liedje moet worden afgespeeld.

Hoe speel je de liedjes van het keyboard? is een artikel die voor jou is geschreven

Hoe speel je de liedjes van het keyboard? of hoe speel je die bovenstaande liedjes?
door bij mij  aan te melden als keyboard of piano leerling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen + 14 =