Fantastische keyboardspelers die we zeker moeten kennen.

Fantastische keyboardspelers

Fantastische keyboardspelers die we zeker moeten kennen

 Meld je hier aan voor keyboard of pianoles

Fantastische keyboardspelersWe kennen een groot aantal wereldberoemde pianisten, waaronder Mozart, Rachmaninov en Chopin.

Het zijn slechts enkele namen uit een lange lijst van legendarische  musici.

In tegenstelling tot de piano zijn keyboardspelers veel minder bekend. Ze worden vaak over het hoofd gezien omdat ze achter op het podium hun muziekstukken spelen.

Deze muzikanten verdienen eigenlijk veel meer aandacht.  Tijd om enkele van hen uit de schaduw te laten stappen. Welke keyboardspelers moet je zeker kennen?


De uitvinder van het keyboard

Muziekstukken op het keyboard klinken minstens zo mooi als op de piano. Toch wint het laatste instrument het qua populariteit en bekendheid.

Dit betekent niet dat het keyboard geen aandacht verdient.

Alleen al de geschiedenis van dit prachtige muziekinstrument is zeer interessant. De precieze uitvinder is helaas niet bekend. De eerste sporen van het keyboard gaan terug naar de Oudheid.

De oude Grieken gebruikten de hydraulis,  in feite het allereerste keyboard instrument waarbij men toetsen indrukte om geluid te maken. Het is de voorloper van de pijporgel. Dit bleef tot de 14e eeuw het enige keyboard instrument. 

Frank McComb

Van de muzikanten die op het eerste keyboard instrument speelden is weinig bekend. Pas toen het keyboard in de loop der eeuwen aan populariteit begon te winnen nam ook het aantal bekende spelers toe.

Hoewel ze in de schaduw staan van bekende pianisten, hebben deze mensen fantastische muziekstukken voortgebracht.

Zo moet je zeker een keer luisteren naar de muziek van Frank McComb.  Deze Amerikaan is zowel een jazz zanger als keyboard speler.

Hij schrijft graag liedjes en speelt dit vervolgens op de piano of het keyboard. Zijn bekendste nummer is waarschijnlijk ‘Another Day’ . Een paar jaar geleden speelde hij met veel passie op de SV-1 Stage keyboard. Bekijk het filmpje hier:

Lonnie Liston Smith

Een andere keyboard muzikant die we zeker niet mogen vergeten is Lonnie Liston Smith. Hij groeide op in een zeer muzikaal gezin in Richmond, Virginia. Thuis draaiden ze bijna elke dag muziek van Sam Cooke en andere legendarische jazz muzikanten.De kleine Lonnie werd er zo door beïnvloed dat hij zelf ook de muziekwereld in ging.

Aan het begin van zijn carrière was hij voornamelijk pianist en werkte hij samen met Art Blakey’s The Jazz Messengers. Jaren later ontdekte hij de vele mogelijkheden van de elektrische piano, toen hij een samenwerking aanging met  de muzikant Pharoah Sanders.

Hij maakte zelfs muziek met de wereldberoemde artiest Miles Davis. Later in zijn carrière richtte Lonnie Smith de band ‘Cosmic Echoes op’, waarin hij veel speelde op het keyboard. Deze muziek inspireert een hele nieuwe generatie keyboard spelers.

Billy Currie en de synthesizer

Dankzij Billy Currie is de synthesizer helemaal terug van weggeweest. Met zijn band Ultravox maakte hij dit fantastische muziekinstrument weer helemaal hip.

Sterker nog, het geluid van de band mondde uit in een speciale muziekstroming genaamd ‘new wave’. Currie gebruikt voor zijn muziek onder andere ARPs, Moogs en OSCar synthesizers, waarmee hij herkenbare en stevige geluiden voortbrengt.

 

Fantastische keyboardspeler Mike Lindup.

Toen ik begon met keyboardspelen begon had ik een idool of een voorbeeld.
Die ik als kind bewonderde dat is Mike Lindup toetsenist van Level 42.
Velen zullen deze persoon niet kennen en de band Level 42 ook niet.
Maar,dat is ook niet erg ik weet gewoon als hij er niet was geweest.
Was ik geen toetsenist of pianist .Als muzikant heeft die veel invloed
Op me gehad en heeft die mij gemotiveerd om door tegaan.

Fantastische keyboardspeler voor jou ga opzoek.

Wat ik in dit laatste stuk aan je kwijt wil is ga eens opzoek naar jouw keyboard idool.
Laat je inspireren door hem of haar het maak niet of hij of zij uit Nederland
of uit het buitenland komt.Zodat jij gemotiveerd blijf en met heel veel plezier
naar keyboardles gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 − twee =